In Turul Romaniei impreuna cu Oliver si BamBam am decis sa alegem cele mai frumoase locatii de cazare de pe traseul nostru. De fapt, locatiile pe care le-am gasit ne-au definit traseul si directia in care sa ne indreptam.
Astfel, in lungile cautari dupa locatii inedite, Elena a gasit pe AirBnb „un loc de tihna si voie buna„. Este o casa veche cu fanar, din anul 1947, si care a fost complet renovata in anul 2020.

Locatia se afla in localitatea Sangeroz-Bai, pe un deal, la aproximativ 5 km de centrul orasului. Drumul pana la cabana a fost complet pietruit de catre nepotii care au renovat aceasta locatie si accesul se face cu masina 4×4. Insa la capatul drumului se regaseste un peisaj superb si un loc care imi aduce aminte de copilarie.

Sandel, gazda noastra, ne-a povestit sa a mostenit terenul si vechia casa de la bunicul lui, care a construit-o in anul 1947. Casa este amplasata pe un terent de 3 hectare, pe deal, cu vedere directa catre orasul Sangeroz-Bai. Fundatia casei este din piatra culeasa de pe valea Cutilor, iar structura este din lemn de fag cioplit manual cu toporul. Acoperisul este integral din sindrila. Intrarea in casa se face sarind un parleaz, si apoi continuand pe o poteca cu trepte de piatra si cu balustrada din barne de lemn.

Sindrila de pe acoperis a fost si motivul principal pentru care s-au apucat de renovat. Sandel, impreuna cu un al frate (in total sunt 11 frati) au vrut sa repare acoperisul casei, dar cand incercau sa schimbe o sindrila, se rupeau alte 3-4. Pentru ca structura casei era sanatoasa, au decis sa renevoze compelt casa. Au rezidit toata fundatia de piatra si au mai introdus o barna pentru a putea inalta putin casa. Au chemat un mester care de 60 de ani lucreaza in lemn, printre putinii care mai cunosc aceasta meserie. Mesterul s-a ocupat inclusiv de acoperis si a montat cele peste 10000 de bucati de sindrila.

Casa este compusa acum din 2 dormitoare in partea de jos. In dormitorul din dreapta, a fost camera care tine loc de bucatarie si unde era montata o soba pe lemne cu cuptor. Aici gateau bunicii lui pentru cei 7 copii. In dormitorul din stanga era in trecut grajdul de animale, cu acces direct de afara, iar din holul interior se putea baga mancare pe oblon pentru animale. Cele 2 dormitoare sunt acum unite de un hol in care se afla o bucatarie mica si o baie completa.

Din holul central poti sa te urci in podul casei, locul unde in trecut era hambar pentru nutret si loc pentru afumat carnea de porc pe timpul iernii. Acum, in acest pod se afla 2 paturi, amplasate in fiecare capat al mansardei, cu vedere catre acoperisul confectionat din 3 tipuri de lemn. Atentia la detalii si modul in care cei doi frati au readus la viata aceasta casa iti taie pur si simplu rasuflarea. Iti doresti sa nu mai pleci de aici.

Incalzirea casei se face prin 3 sobe pe lemne, cate una in fiecare dormitor si una in bucatarie. Sobele au fost construite doar din caramida si din lut, pastrand acelasi stil traditional. Toata materialele folosite la reconditionare au fost locale si de cea mai buna calitate. S-a folosit foarte mult din lemnul vechi, care a fost curatat si tratat.

In partea din laterala a casei este prezenta o terasa mare, in mijlocul careia se afla o masa mare, rotunda, care este practic un gratar central. In aceasta zona poti face un foc de tabara imens iar pentru a nu afuma mesenii, deasupra gratarului este montat un cos imens, cu ventilator puternic pentru a evacua tot fumul. Structura de rezistenta a gratarului este din caramida, iar masa circulara este din lemn masiv.

0